Hahahaha wiem, nieco wystrzałowa nazwa, ale to właśnie ona zwróciła moją uwagę na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. W nazwie "gazowany" kryje się marynata, która składa się z mineralnej wody gazowanej. Proste. Pyszne. Powoduje, że kurczaczek kruszeje i nabiera delikatnego smaku.
Przepis pochodzi z tureckiej strony Almost Turkish Recipes - z której korzystam w ramach nauki gotowania po tureckiemu, hahahaha.

1 duża pierś z kurczaka
pół szklanki gazowanej wody mineralnej
łyżeczka słodkiej papryki plus trochę ostrej wedle gustu
łyżeczka zmielonego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
wyciśnięty ząbek czosnku
1 cebula pokrojona w cienkie plastry
1 papryka pokrojona w cienkie paseczki
1 marchewka pokrojona cienko
1 kabaczek pokrojony w cienkie półtalarki
(zamiast marchewki i kabaczka można użyć inne warzywa, np. paprykę i pieczarki)
sok z połowy cytryny
łyżeczka mąki
sól, pieprz
Kurczaka pokroić na drobne kawałki, włożyć do miseczki, zalać wodą mineralną, dodać koperek, paprykę, pieprz, czosnek i oliwę, wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut.
W głębokim rondlu poddusić cebulę pokrojoną w plastry na 2 łyżkach oliwy, dodać paprykę dowolnego koloru pokrojoną w paseczki, kabaczek i marchewkę pokrojone w cienkie plastry, lub paprykę i pieczarki pokrojone w plastry, lub jakiekolwiek inne warzywka, które mamy pod ręką. Mieszając dusić warzywa aż będą miękkie. Odcedzić kurczaka, wrzucić do garnka z warzywami i dusić aż kurczak będzie gotowy. Przyprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać sok z połowy cytryny z jedną łyżeczką mąki i wymieszać wszystko razem, jeżeli mąka będzie przywierać do spodu garnka, dolać troszkę ciepłej wody i wymieszać.

1kg szpinaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
papryka słodka i ostra
oregano
olej z oliwy
sól, pieprz
Szpinak dokładnie wymyć, odciąć grube łodygi, odcedzić.
Cebulę pokroić na piórka i poddusić na oleju dodać czosnek i gdy czosnek zacznie pachnieć (ok 30 sekund), dodawać porcjami liście szpinaku (większe poprzedzierać na mniejsze kawałki) ciągle mieszając. Podlać małą ilością wody, dodać przyprawy, przykryć i dusić przez ok 5 minut. Zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie odparować nieco. Po podaniu na talerz można skropić octem balsamicznym wedle uznania.
Prosta sałatka
Po wymyciu kilograma szpinaku nie ma już siły na dalsze mycie liści sałaty, itp., pozostaje więc zrobić najprostszą na świecie sałatkę:
duży pomidor obrany i pokrojony w drobną kostkę
ogórek obrany i pokrojony w drobną kostkę
papryka pokrojona w drobną kostkę
marchewka obrana i starta na tarce
garść posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek)
sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu z granatów
sól, pieprz
Wszystko mieszamy w dużym, płaskim naczyniu. Kwaskowato-słodkawe - pyszne.
A tak wygląda już całość. Werdykt uzyskany przez męża: 5 plus!
No comments:
Post a Comment