
2 szklanki kaszy kuskus
1.5 szklanki wrzącej wody
1 cebula drobno posiekana
3 długie zielone papryki drobno posiekane
2 ogórki obrane i pokrojone w drobną kostkę
2 pomidory obrane i pokrojone w drobną kostkę
3 ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w kostkę
pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku
pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
pół szklanki oliwy z oliwek
pół łyżeczki ostrej papryczki
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sos z granatów
łyżeczka suszonej mięty
szczypta kminku zmielonego
sól, pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka przecieru paprykowego
Kuskus zalać wodą, przykryć i poczekać aż napęcznieje. Przesypać do dużej miski i wymieszać dokładnie widelcem wszystkie grudki. Dodać pokrojone warzywa oprócz cebuli i papryki, które należy usmażyć na oliwie na złoto. Pod koniec smażenia do cebuli i papryki dodać przeciery i dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć do miski z kuskusem. Dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Świetne danie na lunch, podawane przeważnie z sałatą skropioną sokiem z cytryny i z ogórkami kiszonymi.
Marteczko süper bardzo sie ciesze ze zaczelas pisac. Co ja dzis ugotuje?;)))))
ReplyDelete