Książki kucharskie, magazyny kulinarne, programy w telewizji, blogi, strony z przepisami, mama, koleżanka, sąsiadka, znajoma....źródeł inspiracji kulinarnych jest mnóstwo, ale są takie dni, kiedy same już nie wiemy, co ugotować i jak. Sprawdzam i testuję różne nowe dla mnie przepisy i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi odkryciami. O sukcesie dania świadczy werdykt męża. Do zeszytu z przepisami wpiszę tylko te na 5!

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi ulubionymi przepisami, uwagami na temat mojego gotowania i własnymi sukcesami w kuchni! Niech gotowanie będzie dla nas podróżą, pełną pasji, przygód i odkrytych skarbów. Kto wie, dokąd nas ona zawiedzie i jakie pamiątki przywieziemy do domu.....

Tuesday, June 1, 2010

Lekki obiad?

Kabaczek z ryżem

Co można zrobić z kabaczka? Takie pytanie zadaję sobie za każdym razem, gdy otwieram lodówkę i patrzę a tam kilogram kabaczków. I zawsze kończy się podobnie - uduszone w pomidorach z bakłażanem, papryką, cebulą, coś na kształt ratatouille. Pyszne, no ale ileż można jeść w kółko to samo? Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na kabaczek z ryżem. Jest to podobno tradycyjna turecka potrawa (ale ja jeszcze jej tu nie jadłam). Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie. Potrzebne nam będzie więc:

5 średniej wielkości kabaczków, obrane i pokrojone na  grube ćwiartki
1 posiekana cebula
3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki
2-3 łyżki oliwy
2 marchewki, obrane i pokrojone na ćwiartki
1/3 szklanki ryżu
1/3 szklanki posiekanej świeżej mięty
pół pęczka posiekanego koperku
szklanka wody
sól, pieprz, trochę ostrej papryki

W szerokim rondlu rozgrzać olej i poddusić cebulę, czosnek i marchewkę aż zmiękną.
Dodać do garnka kabaczek i wodę.
Gdy woda zacznie się gotować dodać opłukany ryż.
Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę i miętę.
Przykryć i dusić na małym ogniu aż ryż się ugotuje (ok. 25 min.).
Po zdjęciu z ognia dodać koperek.
Można podawać na ciepło lub zimno, z jogurtem i chlebem.
Można również dodać trochę posiekanych pomidorów dla koloru lub łyżkę przecieru pomidorowego przed dodaniem do garnka kabaczków.

Werdykt męża: 5. Ale moim zdaniem to jakieś 3. Więc ocena średnia 4, czyli - niestety nie wchodzi do stałego programu. Kabaczek był zbyt mdły i wodnisty. Proponuję wprowadzić lekkie zmiany do przepisu: więcej kabaczka i mniej ryżu (lub ryż ugotowany na sypko zupełnie osobno). No i chyba rzeczywiście potrzebne są pomidory.

Sałatka

Sałatka natomiast nigdy nie zawodzi. Dzisiaj skusiłam się na wymycie kilku listków sałaty. Liście pokroiłam dosyć drobno i dodałam do nich:

2 małe pomidory pokrojone w kostkę
ogórek pokrojony w ćwiartki
cebulę pokrojoną w piórka
paprykę pokrojoną w cienkie paseczki
startą marchewkę
dużo soku z cytryny
trochę oliwy
sól, pieprz i suszoną miętę


Werdykt: 5. Jednogłośny! No ale to było do przewidzenia.

No comments:

Post a Comment