Książki kucharskie, magazyny kulinarne, programy w telewizji, blogi, strony z przepisami, mama, koleżanka, sąsiadka, znajoma....źródeł inspiracji kulinarnych jest mnóstwo, ale są takie dni, kiedy same już nie wiemy, co ugotować i jak. Sprawdzam i testuję różne nowe dla mnie przepisy i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi odkryciami. O sukcesie dania świadczy werdykt męża. Do zeszytu z przepisami wpiszę tylko te na 5!

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi ulubionymi przepisami, uwagami na temat mojego gotowania i własnymi sukcesami w kuchni! Niech gotowanie będzie dla nas podróżą, pełną pasji, przygód i odkrytych skarbów. Kto wie, dokąd nas ona zawiedzie i jakie pamiątki przywieziemy do domu.....

Sunday, August 15, 2010

Bakłażan w sosie pomidorowym

Bakłażan to warzywo, które zawsze mam w lodówce, ale nie zawsze wiem, co z nim zrobić. Ostatnio wymyśliłam pyszny przepis, który nadaje się świetnie jako sos do makaronu lub jako samoistne danie zjadane na zimno z chlebem i jogurtem lub jako przystawka do innych dań.

1 kg bakłażanów
2, 3 pomidory starte na tarce na sos
pół łyżki przecieru pomidorowego i jak jest to paprykowego
cebula
czosnek
czerwona lub zielona papryka pokrojona w kostkę
dużo świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Bakłażany myjemy, suszymy i nakłówamy widelcem w kilku miejscach (nie obieramy!). Pieczemy w piekarniku pod grillem aż skórka będzie całkowicie spalona z każdej strony (trzeba je obracać co jakiś czas). Pod zimną bierzącą wodą obieramy bakłażany wyjęte prosto z piekarnika. Odkładamy na durszlak, następnie kroimy w kostkę. Kiedy bakłażany przypalają się w piekarniku (lub na grillu -  jeszcze pyszniejsze!), przygotowujemy sos. Cebulę siekamy na drobno z czosnkiem i podduszamy na oliwie, dodajemy paprykę i po kilku minutach sos ze startych na tarce pomidorów (pomidory bez obierania kroimy na pół i każdą połówkę trzemy na grubych oczkach na tarce zostawiając samą skórkę), przeciery i ewentualnie trochę wody jeżeli sos wydaje nam się za gęsty. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Dodajemy bakłażana i posiekane listki bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem. To wszystko! Proste i pyszne!

No comments:

Post a Comment