Książki kucharskie, magazyny kulinarne, programy w telewizji, blogi, strony z przepisami, mama, koleżanka, sąsiadka, znajoma....źródeł inspiracji kulinarnych jest mnóstwo, ale są takie dni, kiedy same już nie wiemy, co ugotować i jak. Sprawdzam i testuję różne nowe dla mnie przepisy i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi odkryciami. O sukcesie dania świadczy werdykt męża. Do zeszytu z przepisami wpiszę tylko te na 5!

Zapraszam do dzielenia się ze mną swoimi ulubionymi przepisami, uwagami na temat mojego gotowania i własnymi sukcesami w kuchni! Niech gotowanie będzie dla nas podróżą, pełną pasji, przygód i odkrytych skarbów. Kto wie, dokąd nas ona zawiedzie i jakie pamiątki przywieziemy do domu.....

Sunday, August 15, 2010

Nadziewany kabaczek

Kabaczek kolejna odsłona...tym razem nadziewany ryżem i mięsem.
W wykonaniu mojej teściowej:



1 kg małych kabaczków obranych, przekrojonych na pół i wydrążonych,  nadziewać można również paprykę, bakłażany, a nawet pomidory, a nawet ogórki!



Nadzienie: pół szklanki ryżu, pół kg mielonej wołowiny, 3 posiekane drobno cebule, kilka ząbków czosnku, drobno posiekana natka pietruszki plus koperek, łyżka przecieru pomidorowego lub 2, 3 pomidory obrane i drobno pokrojone, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek lub co tam nam wpadnie w ręce - wszystko to mieszamy razem i nadziewamy tym kabaczki, paprykę, bakłażany, czy ogórki.


Nadziane warzywa układamy w dużym garnku, zalewamy wodą mniej więcej do połowy warzyw, dolewamy trochę oliwy z oliwek, przykrywamy i dusimy, aż ryż i mięso będą ugotowane.



Podajemy z jogurtem i sałatką. Pycha!

No comments:

Post a Comment